Om mänskligt beteende vid ekonomiska beslut

Ekonomiskt beteende handlar om hur människor, företag och samhällen fattar beslut kring användning av resurser, pengar och tid. Det omfattar både rationella och irrationella handlingar som påverkar ekonomiska val, och är en central del av både företagsekonomi och samhällsekonomi. Traditionell ekonomisk teori utgår från att människor fattar beslut baserat på rationell logik och maximering av nytta, men forskning inom beteendeekonomi visar att känslor, sociala normer och kognitiva biaser ofta spelar en stor roll. Exempelvis kan människor agera impulsivt, skjuta upp sparande eller vara överdrivet optimistiska om framtiden, vilket leder till beslut som inte alltid är i linje med deras långsiktiga intressen.

I företagsvärlden påverkas ekonomiskt beteende av incitament, organisationskultur och ledarskap, vilket kan leda till att företag antingen tar risker eller agerar försiktigt beroende på hur de tolkar omvärlden. För konsumenter spelar marknadsföring, sociala normer och beteendemönster en stor roll i deras köpbeslut. Att förstå ekonomiskt beteende gör det möjligt att förutsäga och påverka hur individer och grupper agerar i ekonomiska sammanhang, vilket är avgörande för allt från policyutveckling till att skapa affärsstrategier som är anpassade till hur människor faktiskt beter sig, snarare än hur de förväntas agera teoretiskt.

Min undervisning och föreläsningar om ekonomiskt beteende och beslutsfattande baseras på min egen forskning, samt den aktuella forskningsfronten i sociologisk och beteendeteoretisk ekonomi.  

Mina föreläsningsämnen inkluderar bland annat:

  • Beteendemässiga förklaringar till ekonomiska handlingar och beslut  
  • Oförutsedda konsekvenser när nya ekonomiska system och principer introduceras
  • Incitamentsystem och belöningars koppling till beteende
  • Begränsningar i människans ekonomisk förståelse och rationalitet 


Om ni är intresserade av ämnet är ni varmt välkomna att kontakta mig så berättar jag gärna mer.